VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore wacht op boetebesluit na smeergeldaffaire in Afrika

SBM Offshore heeft eindelijk meer duidelijkheid kunnen geven over de fraude waarmee het worstelt. Uit eigen onderzoek blijkt dat er smeergeld is betaald in Afrika, maar niet in Brazilië. Of gerechtelijke onderzoekers die mening delen blijft onzeker.

Zo'n twee jaar is SBM Offshore (SBM) al speelbal van corruptieonderzoeken en alle geruchten die daarbij horen.

Nu presenteert het bedrijf de resultaten van het eigen onderzoek naar mogelijke smeergeldbetalingen.

Over een mogelijke boete kan topman Bruno Chabas zich nu nog niet uitspreken. Maar dat die komt, is haast wel zeker. Analisten hebben al bedragen van 200 of 400 miljoen euro genoemd.

Op de beurs regeert vooralsnog de opluchting. Na bekendmaking van de conclusies van het eigen onderzoek steeg de koers van SBM verder. De afgelopen maand won het aandeel een kleine 30 procent.

In de fout
In de periode 2007 tot 2011 ging SBM in de fout in zowel Angola als Equatoriaal-Guinea. In Brazilië bleek ondanks "enkele rode vlaggen geen enkel geloofwaardig bewijs van ongepaste betalingen aan overheidsfunctionarissen".

Dat schrijven Chabas en zijn medebestuurder Sietze Hepkema, die speciaal belast was met het onderzoek, in een persbericht.

In totaal betaalde de maritiem dienstverlener 200 miljoen dollar aan commissies aan agenten.
Daarvan ging, rechtstreeks of indirect, 18,8 miljoen dollar naar ambtenaren in Equatoriaal-Guinea. Voor Angola gaat het om 22,7 miljoen dollar.

De grootste som geld ging richting Brazilië (139 miljoen dollar), maar dat was volgens SBM geen smeergeld.

"De tussenpersoon leverde veel en legitieme diensten in een markt die verreweg de grootste is voor het bedrijf", aldus Chabas.

Brazilië

Dat SBM in Brazilië kennelijk niet uit de bocht is gevlogen, is voor beleggers goed nieuws.

De Braziliaanse markt is voor SBM Offshore van zeer groot belang is, energiebedrijf Petrobras voorop.

Bijna de helft van de twintig leasecontracten voor drijvende olieplatforms sloot SBM met deze partij. Het gaat om langlopende overeenkomsten, waaruit regelmatig extra opdrachten voorkomen.

Wachten op mogelijke boete
Het eigen onderzoek mag dan opgeleverd zijn, de onzekerheid over een mogelijke boete houdt aan.

Zowel het Nederlandse Openbaar Ministerie als het Amerikaanse ministerie van Justitie is nog bezig met de zaak. "Dat onderzoek kan nieuwe informatie aan de oppervlakte brengen die SBM zelf niet vond", zei Chabas.

Wanneer die autoriteiten hun dossier rond hebben, kon SBM niet zeggen. Ook is het bedrijf nog "niet in staat om een inschatting te maken van de mogelijke financiële of andere gevolgen" die nog op SBM afkomen.

Wel liet financieel directeur Peter van Rossum aan persbureau ANP weten dat er op de balans genoeg ruimte is om een boete van "enkele honderden miljoenen" te betalen.

Zwarte lijst
Los van een boete is een ander (operationeel) risico voor SBM dat het door alle negatieve aandacht minder orders zal ontvangen. Of, in het ergste geval door landen in het geheel geweerd zal worden.

Zo zouden de beide Afrikaanse landen SBM op een zwarte lijst kunnen plaatsen. Voor Brazilië lijkt dit risico vooralsnog van de baan. Hoe ver de sanctiemogelijkheden van de Amerikaanse autoriteiten gaan, is ook ongewis.

Vol orderboek
De jaarcijfers die SBM begin februari publiceerde waren behoorlijk. De omzet ten opzichte van 2012 steeg met 32 procent tot 4,8 miljard dollar.

Dat is meer omzet dan de halverwege december opgeschroefde verwachting van 4,6 miljard euro (was 4,3 miljard euro).

Onderaan de streep bleef er een onderliggende bedrijfswinst van 735 miljoen euro over, een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook heeft het bedrijf een vol orderboek: dat zit met 23 miljard dollar goed vol (+ 36 procent groei op jaarbasis).

Aan het orderboek heeft het bij SBM nooit gelegen. Het werk tot een goed einde brengen leverde het bedrijf echter verliezen van zo'n miljard euro op.

LEES MEER:

7 februari 2014

18 december 2013

7 november 2013

8 augustus 2013

23 mei 2013

11 april 2013

26 maart 2013

12 maart 2013

14 februari 2013

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen